Kleine Phlomis verzameling bij Derek Jarman’s Prospect Cottage in Dungeness

In mei van dit jaar, tijdens een vorig bezoek, waren deze met bielzen geconstrueerde plantenbakken nog grotendeels onbeplant. De rechthoekige bak achteraan op de foto huisvest een collectie planten van het geslacht Phlomis (Brandkruid). De bak met U-vorm huisvest onder andere diverse lavendel planten, Artemisia’s, Salvia officinalis variaties, waaronder de paarsbladige (‘Purpurascens‘ of Purpurascens groep), Santolina en (kruip)rozemarijn. Daartussen zijn er gedeeltes gezaaid met goudsbloem. De verdroogde stengels zijn vermoedelijk van gele kamille planten (Anthemis tinctoria) die tussen in de kruiden van de U-vorm geplant of gezaaid zijn. – zie de foto’s hieronder om het loof met uitgebloeide bloemschermen te zien. De bijenkast was niet door honingbijen bezet.

De plantenbakken lijken tot 20 a 30cm diep gevuld te zijn met zand. Hieronder ligt een laag met zwaardere, vermoedelijk leemachtige grond: er kunnen rolletjes van gedraaid worden die stevig zijn maar bij het uit elkaar trekken toch redelijk weinig rek vertonen en snel breken. Ik heb een konijnengraafwerk iets verder uitgediept om dit te bekijken (mijn putje is nadien weer dicht gemaakt).

Ik was echter het meest onder de indruk van de variatie die bestaat tussen de tentoongestelde soorten binnen het geslacht Phlomis. De naam-etiketten stonden bij de plant (en zijn na het bekijken/fotograferen op dezelfde plek teruggeplaatst).

Centraal in onderstaande foto staat de grijsbladige Phlomis cytherea (ook Phlomis x cytherea genoemd, waarbij de ‘x’ duidt op een soortkruising).

De soort met de kleinste bladeren van de groep is deze Phlomis lanata die van nature zou voorkomen op het Griekse eiland Kreta:

Phlomis italica (linksonder) en Phlomis viridis (rechtsonder). P. viridis heeft een grijze schijn maar oogt ook aantrekkelijk groen in vergelijking met de andere grijze exemplaren. P. italica zou afkomstig zijn uit de Balearen; hiertoe behoren de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Het is mij bij schrijven onduidelijk waar de groenere P. viridis in het wild voorkomt.

Op de foto hieronder staat de Phlomis purpurea centraal:

Het zal intussen al opgevallen zijn dat er ook een goud aandoend exemplaar aangeplant is. Helaas is dit de enige variatie waar ik geen naamkaart bij gevonden heb. Wie kan helpen? Zie onderstaande foto’s voor meer details:

Vermoedelijk de meest aangeplante variëteit vanwege (onder andere) de sierwaarde van zijn verdroogde bloemstengel is Phlomis russeliana, hij is vermoedelijk ook het gemakkelijkst te houden in ons klimaat zonder al te sterke ingrepen in de bodem, hoewel er dus zeker wel kansen zijn op een beschutte plaats in een aangepaste bodem; doorlatendheid zou nodig zijn om onze natte winters te overbruggen. P. russeliana:

Volgens het aanwezige naam-etiket zou deze groenbladige Phlomis met getande bladrand Phlomis arvensis zijn:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *